Pietruszka

Pietruszka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Pietruszka, pochodząca ze wschodniej części strefy śródziemnomorskiej, najprawdopodobniej z Sardynii, znana jest ludziom już od ponad 2 tysięcy lat. Pierwotnie często wykorzystywana przez Greków i Rzymian, szybko zyskała sobie uznanie i popularność w innych częściach Europy, wśród Gallów, German i Słowian. Do Polski trafiła za sprawą Karola Wielkiego, jednak do końca średniowiecza pietruszka w Europie traktowana była wyłącznie jako roślina lecznicza i dekoracyjna. Na szczęście, renesans przyniósł nowe „życie” pietruszce. Od tego czasu zaczęto doceniać także walory smakowe tego warzywa.


Co warto wiedzieć?

Od wieków pietruszka stosowana jest jako roślina lecznicza. W starożytności wierzono, że daje ona moc, szybkość oraz, że pobudza do myślenia. Obecnie pietruszkę można wykorzystać jako środek na ugryzienia komarów i innych insektów. Wystarczy sokiem z roztartego w palcach liścia posmarować miejsce ukłute przez owada, a ślad po bolesnym przeżyciu odchodzi w niepamięć.


Z czym to się je?

Zastosowanie pietruszki w kuchni jest niekończące się i nie powinno ograniczać się jedynie do dekorowania potraw. Używać bowiem możemy nie tylko natkę pietruszki, ale i sam korzeń. Przede wszystkim wchodzi on w skład tzw. włoszczyzny, z której przygotowuje się wywar do zup. Poza tym pietruszkę dodawać możemy do warzywno-makaronowych zapiekanek, potrawek czy podsmażanych na patelni warzyw, serwowanych później do mięsa. Ze względu na intensywny smak i aromat, liście pietruszki wykorzystywane są też jako przyprawa do pieczonych mięs, ryb czy owoców morza. O pietruszce warto pamiętać także przygotowując kanapki – dodane do twarożku tworzą smaczną, a zarazem zdrową przekąskę.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.