Pomarańcza

Pomarańcza
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Słowo „pomarańcza” w tłumaczeniu brzmi „jabłko z Chin” i według wielu badaczy ojczyzną tych cytrusów jest właśnie Południowo-Wschodnia Azja. Stamtąd ich uprawa rozpowszechniła się na inne rejony świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

W Europie ogrody porośnięte drzewami pomarańczowymi możemy spotkać przede wszystkich wokół wybrzeży Morza Śródziemnego, a zwłaszcza w słonecznej Hiszpanii, która przoduje w eksporcie tych soczystych owoców. Drugie na świecie miejsce pod względem upraw zajmują Stany Zjednoczone – zwłaszcza rejon Kalifornii i Florydy.

Istotnym eksporterem pomarańczy są również Chiny, gdzie ich smak i dobroczynny wpływ na zdrowie docenia się już od 4 tysięcy lat Dość szybko w tych owocach zasmakowali również Indianie, którzy znacząco przyczynili się do ich upowszechnienia. Do dzisiaj zresztą nie ma zgody wśród badaczy, co do tego, czy amerykańskie pomarańcze są gatunkami rdzennymi, czy pochodzą od odmian, które dotarły do Ameryki wraz z Krzysztofem Kolumbem.


Co warto wiedzieć?

Warto wiedzieć, że kwiaty pomarańczy wykorzystywane są do wytworzenia olejku neroli, z którego produkuje się ekskluzywne perfumy. Aby otrzymać 1 kg tego wonnego specyfiku, potrzeba użyć aż tony płatków. Ale to niejedyne zastosowanie pomarańczy w kosmetyce. Olejki eteryczne pozyskiwane z tych pachnących owoców cenione są również za ich właściwości odprężające powszechnie stosowane w aromaterapii.

W charakterze innego lekarstwa występowała pomarańcza natomiast w czasie „gorączki złota”. Sok z tych smacznych i zdrowych cytrusów był wówczas sprzedawany (za niemałe pieniądze) osobom cierpiącym na szkorbut. W kontekście ciekawostek na temat tych pomarańczowych cytrusów warto też wspomnieć o bitwach, które co roku dobywają się we włoskim mieście Ivrea. Historia bitwy sięga czasów średniowiecza, a amunicją od zawsze są właśnie... pomarańcze!


Z czym to się je?

Jeszcze całkiem niedawno pomarańcze w Polsce były dla wielu synonimem dobrobytu. W wielu domach te uwielbiane przez wszystkich owoce pojawiały się jedynie w okresie świąt Bożego Narodzenia, a i to było zazwyczaj okupione staniem w kilometrowych kolejkach (no chyba, że komuś udało się je kupić „spod lady”).

Dziś na szczęście możemy cieszyć się smakiem pomarańczy zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota na słodkie orzeźwienie. Uwielbiamy je zwłaszcza na surowo, w sałatkach i deserach. A jak wybornie smakują mięsa i ryby zapiekane w pomarańczach...

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.