Pomarańcza - właściwości

Pomarańcza - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Niesamowicie smaczna pomarańcza jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają odpowiedzialne za starzenie się organizmu wolne rodniki. Wystarczy zjeść jeden owoc, by zaspokoić dzienną dawkę witaminy C. Delektując się smakiem pomarańczy, starajmy się nie oddzielać miąższu od chroniącej jej białej błony. W jej wnętrzu tkwią bowiem cenne pektyny poprawiające pracę układu pokarmowego (filetując cząstki pomarańczy pozbawiasz się ich).

Soczyste, dojrzałe owoce są również bogatym źródłem tiaminy, posiadającej dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Ta witamina z grupy witamin B relaksuje i koi stargane nerwy. Warto też dodać, że pomarańcza posiada również właściwości antynowotworowe, co udowodniły przeprowadzone w ostatnich latach badania. Nic więc dziwnego, że pomarańcza uznawana jest nie tylko za jeden z najsmaczniejszych, ale też najwartościowszych owoców świata.


Ile kalorii ma pomarańcza?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 44 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 11,3 g
Błonnik 1,9 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.