Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Por pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany był już też przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. To właśnie najprawdopodobniej dzięki Włochom stał się popularny w całej Europie. Przez długie dekady uważany był za pokarm ubogich, dopiero jak trafił do wykwintnej francuskiej kuchni zyskał sobie szersze grono wielbicieli. Obecnie uprawiany jest w całej Europie, a także Ameryce Północnej i Kanadzie, gdzie należy do jednych z najchętniej jadanych warzyw.


Co warto wiedzieć?

Por znany był już w starożytności. Rzymianie podawali go Neronowi, wierząc że warzywo to dobrze wpływa na głos i struny głosowe. Niegdyś w polskiej medycynie ludowej używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu. Jednak wykorzystanie tego warzywa nie zawęża się tylko do medycyny ludowej. Nie małą rolą odgrywa on też w… sporcie. W towarzystwie narcyza por jest symbolem Walii. Nie dziwi też nikogo fakt, że na meczach rugby, kibice reprezentacji Walii przynoszą ze sobą pory i wesoło nimi wymachują.


Z czym to się je?

Ostry smak surowego pora rewelacyjnie komponuje się w różnego typu sałatkach warzywnych i surówkach. Po krótkiej obróbce termicznej jego smak zdecydowanie łagodnieje. W takiej postaci stanowi doskonałą bazę do tart, zapiekanek i sosów. Jednak najczęściej por stanowi jeden ze składników włoszczyzny dodawanej do wielu zup. Por nadaje się także do mrożenia – należy go wówczas wcześniej pokroić w plasterki lub słupki. Przerabiany jest również na susz.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.