Porzeczki

Porzeczki
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Czarna porzeczka wywodzi się z dzikiego gatunku, który występował pospolicie na terenach Europy i Azji. W Polsce porzeczka występuje w stanie dzikim na całym niżu i w pasie wyżyn, zazwyczaj w sąsiedztwie rzek. O uprawie porzeczki wiemy, że istniała już w średniowieczu, ok. XV w., we Francji – owocem tym wzmacniano smak win. Z czasem odkryto jego zalety lecznicze oraz możliwość stosowania w deserach.


Co warto wiedzieć?

Inną nazwą dla czarnej porzeczki w Polsce jest: smrodzina, smrodynia, smrodyńka. Wiąże się to z faktem, że czarna porzeczka zawiera bardzo silne substancje zapachowe, w znacznie wyższym poziomie niż jakakolwiek inna porzeczka. W krajach Skandynawii z czarnej porzeczki robi się m.in. zupę owocową oraz letni pudding, zaś w Niemczech często łączy się te owoce z bezą lub robi nadzienie do tart. Tu również bardzo popularnym napojem jest syrop porzeczkowy, dodany do wody sodowej.

Jakie są odmiany?

Na całym świecie rośnie około 150 gatunków dziko rosnących porzeczek, do tego dochodzi jeszcze sporo odmian sadowniczych. Oprócz odmian przeznaczonych do jedzenia, istnieje wiele, które pełnią funkcję roślin ozdobnych. Porzeczkowe ogrody są cenione nie tylko z uwagi na wygląd, ale również przyjemny, wyrazisty zapach.


Z czym to się je?

Porzeczki idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory – przede wszystkim soki i syropy, ale także dżemy, kompoty i galaretki. Świeże, czerwone porzeczki doskonale komponują się z deserami na bazie czekolady, z lodami, a także… z żółtymi serami! Zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki sprawdzą się jako dodatek do mięs – zwłaszcza tłustej wieprzowiny oraz jagnięciny. Dodatkowo czarna porzeczka, z uwagi na swój intensywny aromat, stanowić może doskonałą bazę dla różnego rodzaju nalewek, domowych win oraz likierów.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.