Rabarbar

Rabarbar
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Rabarbar znaczy tyle co, „obcy znad Wołgi”. I chociaż nie pochodzi z Rosji, ale z Chin, to jego transport z Azji do Europy odbywał się właśnie tą rzeką. Nazwę swą zawdzięcza jednak Grekom i słowu „rhabarbaros”. Ten „kwaskowaty obcy” dobrze został przyjęty nie tylko w kuchni europejskiej. Rabarbarowe smakołyki bardzo popularne są również w Ameryce Północnej.


Co warto wiedzieć?

Na całym świecie rabarbar uważany jest za warzywo. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone – w tym kraju rabarbar to owoc. Aby żaden Amerykanin nie miał co do tego faktu cienia wątpliwości, w 1974 r. sąd obradujący w Nowym Jorku prawnie uregulował tę sprawę. Uzasadniając, że rabarbar używany tak jak inne owoce do produkcji konfitur, musi posiadać taką samą klasyfikację, wydał odpowiednie orzeczenie. Od tego momentu rabarbar prawnie stał się owocem. Być może o decyzji tej zaważył również fakt, że tak określony towar został obłożony niższym podatkiem...


Z czym to się je?

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty i orzeźwiający smak. Dzięki niemu rewelacyjnie sprawdza się w słodkich potrawach, przełamując ich smak, ale jednocześnie uzupełniając go. Zanim rabarbar znajdzie się w deserze, dobrze jego cierpkość pokonać dużą ilością cukru albo… miodu, a po takich zabiegach wyśmienicie wkomponuje się w potrawę.

Rabarbar można gotować, dusić i piec. Należy jednak pamiętać, że podczas zapiekania wypływający z niego sok, może popsuć ciasto. Dlatego najlepiej zapiekać go pod kruszonką, która powstrzyma nadmiar płynu. Świetnie nadaje się również na dżemy i musy owocowe, a konfitura rabarbarowa i rabarbarowy sos to idealne dodatki do dziczyzny.

Śmiało podawać go można także do makreli czy łososia. Stanowi wtedy ciekawe uzupełnienie delikatnego smaku ryby, pobudzając przy tym podniebienie. Posmak rabarbaru wzbogacić można poprzez dodanie do niego odrobiny startej skórki pomarańczowej, cynamonu, świeżego imbiru, a nawet tymianku i estragonu. Tak doprawiony i ugotowany „kwaskowaty obcy” po przetarciu przez sito zamienia się w wyśmienity mus, sorbet, lody lub krem.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.