Rabarbar - właściwości

Rabarbar - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Obok kwaskowatego i orzeźwiającego smaku, rabarbar ma nam do zaoferowania niezliczone pokłady witaminy C, a także potas, wapń, magnez i karoten. Prawie w ogóle nie posiada tłuszczu i cholesterolu. Ma właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Niestety, nie wszystkim warzywo to służy. Zawarty w nim kwas szczawiowy wiąże i usuwa wapń z organizmu, może również sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Unikać go powinny osoby chore na artretyzm czy z problemami układu pokarmowego.


Ile kalorii ma rabarbar?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 9 kcal
Białko 0,5 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 4,6 g
Błonnik 3,2 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.