Rozmaryn

Rozmaryn
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Rozmaryn, podobnie jak wiele innych ziół, pochodzi oryginalnie z ciepłych obszarów Morza Śródziemnego. Aktualnie w stanie dzikim spotkać go jeszcze można w Portugalii, Hiszpanii, Grecji, Francji, Turcji, a także w Algierii, Maroko, Tunezji i na Wyspach Kanaryjskich. Ponieważ jego zalety doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie, aktualnie uprawiany jest praktycznie na całym świecie.


Co warto wiedzieć?

Rozmaryn uprawiany jest głownie ze względu na sporą zawartość olejków eterycznych. Stosuje się go w lecznictwie oraz w kuchni jako znakomitą przyprawę. Rozmaryn osiągnąć może nawet do 2 m wysokości. Roślina ta w Polsce, oprócz zastosowania leczniczego i kulinarnego, uprawiana jest także w celach ozdobnych. Warto wiedzieć, że gałązka rozmarynu wrzucona do ogniska skutecznie odstrasza natrętne owady.


Z czym to się je?

Rozmaryn jest rośliną cenioną przez amatorów kulinarnych eksperymentów. Posiada mocny, wyjątkowo korzenny zapach i delikatnie gorzki smak. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Doskonale poprawia smak rozmaitych mięs, wędlin, ryb, jarzyn, ryżu i sałatek. Warto wiedzieć, że kandyzowanymi kwiatami rozmarynu można przyozdabiać potrawy, a jego łodyga może posłużyć jako aromatyczna szpilka do szaszłyków.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.