Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Rukola, zwana też rokiettą siewną, oryginalnie pochodzi z ciepłych regionów zarówno Europy, Afryki, jak i Azji. Znana była już starożytnym Rzymianom, a obecnie w stanie dzikim spotkać ją można w rejonach Morza Czarnego, Morza Śródziemnego, w Afryce i w Azji. Na naszym kontynencie popularna jest szczególnie we Włoszech i Hiszpanii, z którymi to krajami najbardziej się kojarzy.


Co warto wiedzieć?

Rukola charakteryzuje się szeroką rozetą ciemnozielonych liści, dochodzącą do 75 cm wysokości łodygą kwiatostanową, blado-żółtymi kwiatami i wydłużonymi, ostro zakończonymi owocami. Na całej powierzchni roślina jest lekko owłosiona. Z nasion rukoli produkuje się olej, który w Indiach jest stosowany jako środek konserwujący warzywa. Bywa, że rukola jest też wykorzystywana jako składnik rozmaitych musztard.


Z czym to się je?

Lekko korzenny smak rukoli docenili już starożytni Rzymianie, którzy jej liście wykorzystywali do przyrządzania przeróżnych potraw, a nasiona służyły im jako przyprawa. Rukolę w kuchniach całego świata stosuje się głównie jako doskonały składnik lub dodatek do sałatek. Roślinę tę można też dodawać do zimnych przekąsek, sosów, twarogów i jaj. Rukola z powodzeniem ożywi smak mdławych potraw, takich jak owoce morza czy ser mozzarella.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.