Rzodkiewka - właściwości

Rzodkiewka - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Te małe, różowe kulki bardzo często polecane są przez lekarzy i dietetyków jako skuteczne lekarstwo przeciw wiosennemu zmęczeniu i wyczerpaniu. A to dlatego, że rzodkiewka jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, żelaza i manganu. Takie połączenie składników mineralnych korzystnie również wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dzięki temu rzodkiewka zalecana jest osobom borykającym się z niedokrwistością. Dodatkowo warzywo to obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Stanowi doskonały środek na polepszenie pamięci dla uczących się dzieci i młodzieży, a także dzięki olejkom goryczkowym zwiększa apetyt.


Ile kalorii ma rzodkiewka?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 21 kcal
Białko 1 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 4,4 g
Błonnik 2,5 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.