Sałata lodowa

Sałata lodowa
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Sałata lodowa prawdopodobnie pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zapewne zawdzięcza kruchym liściom, które przy chrupaniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, pękaniem lodu. Obecnie sałata lodowa uprawiana jest na wszystkich kontynentach. Można ją długo przechowywać w lodówce.


Co warto wiedzieć?

Sałata lodowa ma tę zaletę, że zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. Ale to nie koniec jej zalet. Jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem. Inne rodzaje tego warzywa wymagają rwania na kawałki w rękach.


Z czym to się je?

Zaletą sałaty lodowej są jej chrupiące i kruche liście, nadające się prawie do każdej sałatki. W połączeniu ze świeżym ogórkiem, pomidorem i serem typu feta komponuje się w wyśmienitą sałatkę grecką. Równie dobrze smakuje sama z odrobiną oliwy z oliwek i garścią świeżych ziół czy polana jogurtowym dipem. Sałatę lodową można także dodawać jako pożywny akcent do dań typu fast food. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują się na różnego typu kanapkach. Poszatkowana stanowi zdrowe uzupełnienie dla dań mięsnych i rybnych.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.