Sałata lodowa - właściwości

Sałata lodowa - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Sałata lodowa to dodatek kulinarny, który w zdrowej diecie powinien pojawiać się jak najczęściej. Ma w sobie niewiele kalorii, a potrafi nadać potrawom zupełnie inny smak. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie. Co więcej, zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Obecny w niej jod poprawia przemianę materii. Do tego listki sałaty są bogate w anytyoksydanty, które skutecznie „rozprawiają się” z wolnymi rodnikami, a więc tym samym przeciwdziałają pojawianiu się pierwszych oznak starzenia. Sałata lodowa ma także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i działa lekko uspokajająco.


Ile kalorii ma sałata lodowa?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 14 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 3,0 g
Błonnik 1,2 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.