Sałata masłowa

Sałata masłowa
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Najprawdopodobniej sałata masłowa wywodzi się z terenów Azji. Znana była już starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom. Ceniono ją za wysoką wartość odżywczą i smakową. Szerzej popularna w Europie sałata stała się dopiero w okresie średniowiecza. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Dziś sałata masłowa jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce.


Co warto wiedzieć?

Sałata należy do warzyw bardzo nietrwałych, ale lubiących niskie temperatury. Dlatego, by dłużej cieszyła nas swoim smakiem i widokiem, należy ją przechowywać w pomieszczeniach ciemnych, chłodnych i wilgotnych. Można ją przed schowaniem do lodówki podzielić na pojedyncze liście, następnie umyć je i włożyć do pojemnika do przechowywania żywności. Nie powinno się jednak sałaty przechowywać w workach foliowych.


Z czym to się je?

Sałata masłowa w smaku jest delikatna, lecz czasem lekko gorzkawa. Najchętniej zjadana jest na surowo z odrobiną śmietany, naturalnego jogurtu lub z sosem winegret. Doskonale komponuje się w sałatkach z dodatkiem takich warzyw jak: pomidor, ogórek, kukurydza, papryka, rzodkiewka czy szczypiorek. Równie smakowicie eksponuje się i smakuje z dodatkiem owoców morza i ryb, zwłaszcza łososiem oraz krewetkami. Podawać ją można także z bardziej egzotycznymi owcami, takimi jak awokado czy granat. Dodana do wiosennej kanapki z serem czy wędliną wzbogaca jej smak. Sałata często wykorzystywana jest także jako element dekoracyjny półmisków z wędlinami, serami i warzywami.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.