Sałata rzymska

Sałata rzymska
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Początkowo uprawiano ją przede wszystkim do celów leczniczych. Znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Z uwagi na kształt liści dawniej nazywano ją długolistną. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Przez wieki spychana na drugi plan przez swoje sałatowe kuzynki, obecnie zyskuje na popularności. Idąc śladem mieszkańców Europy Zachodniej, coraz częściej doceniamy smak i wartości odżywcze jej wyjątkowo chrupiących i jednocześnie wytrzymałych liści.


Co warto wiedzieć?

Sałata rzymska chyba najbardziej znana jest jako podstawowy składnik słynnej sałatki Cezara. Z uwagi na rzymski przymiotnik w nazwie sałaty wiele osób sądzi, że ów Cezar to nikt inny, jak Juliusz Cezar – rzymski polityk, wódz i pisarz. W rzeczywistości geneza nazwy sałatki jest zupełnie inna. Pochodzi ona od imienia meksykańskiego restauratora Cezara Cardiniego, który najprawdopodobniej przyrządził ją jako pierwszy. Legenda głosi, że receptura sałatki powstała przez przypadek. Ponoć zaskoczony nagłym przybyciem gości restaurator przygotował ją z tego, co miał pod ręką. Trzeba przyznać, że miał do tego rękę, a w zasadzie nosa. Kilka lat później, w 1930 roku Międzynarodowe Stowarzyszenia Szefów Kuchni uznało ją za „najlepszą rzecz, jaka powstała w Ameryce od pięćdziesięciu lat”.


Z czym to się je?

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi. Zewnętrzne są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałata rzymska dobrze czuje się w towarzystwie serów, zwłaszcza pleśniowych, oraz sosów na bazie majonezu. W przeciwieństwie do wielu kuzynek, jej liście nie zmieniają faktury i smaku w kontakcie z ciężkimi dressingami.

Najbardziej znaną i lubianą potrawą z sałatą rzymską w roli głównej jest sałatka Cezara. Serwowana z kawałkami pieczonego kurczaka i w towarzystwie sera może stanowić także syty zamiennik niejednego obiadu. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.