Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Seler jest potomkiem roślin z basenu Morza Śródziemnego – dziko rosnących selerów, które już w starożytności stosowano jako środek leczniczy. Jako warzywo uprawne seler zaczął upowszechniać się jednak dopiero w XIII w. Do Polski trafił dzięki ogrodnikom Królowej Bony. Początkowo uprawiano go przede wszystkim przy klasztorach i dworach, przez co zyskał opinię warzywa luksusowego.

Woń i kształt, które dziś znamy, seler zawdzięcza Włochom, którym w XVII w. udało się wyhodować dorodną roślinę pozbawioną goryczy jej dzikiego "kuzyna". Popularność selera rozciąga się obecnie na cały świat. Występuje naturalnie w południowej Afryce, zachodniej części Azji i Ameryce Południowej. Jest również uprawiany w Europie Środkowej i Zachodniej. Swoich licznych wielbicieli ma też najmłodsza odmiana tego warzywa, czyli pozbawiony silnej woni i delikatniejszy w smaku seler naciowy.


Co warto wiedzieć?

Z selerem wiąże się wiele ciekawostek. W starożytnym Egipcie jego liście miały być rzekomo wykorzystywane do tworzenia girland ozdabiających mumie. Grecy przyozdabiali nim natomiast zwycięzców na Olimpiadzie. W Rzymie symbolizował podziemia oraz zmarłych. Rzymianie ponadto cenili go na tyle, że jego wizerunek wybijali na monetach. Sławę przyniosły mu zapewne jego liczne dobroczynne dla ludzkiego organizmu właściwości oraz opinia silnego afrodyzjaku.


Z czym to się je?

Niepowtarzalny, korzenny aromat selera korzeniowego sprawia, że jest on popularnym składnikiem surówek i sałatek jarzynowych. Jako podstawowy składnik włoszczyzny często pojawia się w różnych wywarach, z których następnie przygotowuje się zupy (poza korzeniem do zup z powodzeniem można dodawać także nać selera).

W formie przyprawy jest też częstym składnikiem różnego rodzaju mieszanek podbijających smak dań, a w niektórych zastępuje nawet sól. I choć z uwagi na intensywność jego aromatu zazwyczaj stosuje się z go z umiarem, warzywo to doskonale czuje się też w roli pierwszoplanowej, np. w postaci placków, czy kremowej zupy. Warto wiedzieć, że lekko gorzkawy na surowo seler poddany gorącym kuchennym zabiegom, ujawnia swoje drugie, słodsze oblicze.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.