Shitake

Shitake
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Shitake, często nazywane też poku, to japońska nazwa grzybów rosnących na dębach, grabach i drzewach shii (stąd też ich nazwa). Są najstarszym gatunkiem grzybów uprawianych przez człowieka. Shitake tak niezwykle popularne w Azji znane są także Europejczykom. W Polsce jednak ich popularność jest zdecydowanie mniejsza niż w krajach azjatyckich. Oprócz Japonii grzyby te można spotkać także w Chinach i na Półwyspie Indochińskim.


Co warto wiedzieć?

W krajach Dalekiego Wschodu uważano niegdyś, że shitake zapewniają człowiekowi zdrowie i długowieczność. Stąd Chińczycy i Japończycy tradycyjnie przez wieki składali je w darze cesarzowi. Natomiast w latach 60. zeszłego wieku dzięki badaniom japońskich naukowców udowodniono przeciwnowotworowe działanie grzybów shitake. Obecnie coraz częściej wyciąg z grzybów wykorzystywany jest przy chemioterapii. Ma on na celu zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki i system immunologiczny.


Z czym to się je?

Wbrew polskiej nazwie – twardziaki japońskie – są bardzo kruche i nadają się do jedzenia nawet na surowo. Ich lekko mięsny smak nadaje potrawom wyrazistości i aromatu. Dzięki nim shitake mogą stanowić podstawę zupy, sosów, sałatek oraz potraw warzywnych. Idealnie sprawdzają się także jako uzupełnienie makaronów, dań z ryżem lub podawane w panierce. Shitake wykorzystuje się w kuchni także w wersji suszonej i marynowanej. Jednak niezależnie od podania grzybów, należy pamiętać, by ich obróbka termiczna była jak najkrótsza. Zbyt długie ogrzewanie grzybów powoduje, że stają się twarde.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.