Śliwka

Śliwka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Śliwkę znano już w starożytnym Egipcie. Była wówczas bardzo ceniona. Obdarowywano nią nawet zmarłych, którym miała zapewnić godziwy posiłek w zaświatach. Jej „praprapraprababcia” pochodzi najprawdopodobniej znad Morza Kaspijskiego. W II w. n.e. śliwka dotarła do Włoch, gdzie stała się prawdziwą ulubienicą Rzymian. To właśnie oni, jako pierwsi zaczęli uprawiać śliwki w sadach i to kilkanaście gatunków naraz. Stąd następnie trafiła do Europy południowo-środkowej i wschodniej. W czasach średniowiecza popularność śliwki nagle zmalała, jednak niedługo później jej zalety zostały na nowo docenione. Od tego momentu na świecie uprawia się ponad 2 tysiące gatunków śliwek, różniących się od siebie rozmiarem, kolorem, smakiem i teksturą.


Co warto wiedzieć?

Śliwkę śmiało można nazwać ulubieńcem dietetyków. Zwłaszcza suszona stanowi cenny składnik diety. W piramidzie zdrowia wymienia się ją wśród produktów, które powinniśmy spożywać codziennie, ze względu na ich właściwości trawienne. Ciekawostką jest też przeciwbólowa właściwość śliwki. W XIX w. przekrojoną i posypaną pieprzem suszoną śliwkę przykładano do bolącego zęba. Ból ponoć przechodził niemal natychmiast.


Z czym to się je?

Jędrne i małe węgierki, słoneczne renklody, małe, żółciutkie mirabelki – wszystkie rodzaje śliwek przywodzą nam na myśl smak późnego lata i dań, w których pełnią iście królewską rolę. Możliwości na ich zastosowanie jest wiele. Najchętniej oczywiście zjadamy je na surowo, ale równie wybornie smakują w kompotach czy w postaci pysznych powideł. Smakowicie komponują się także na kruchym cieście obtoczone w ciemnym cukrze i zapieczone w piekarniku. Jednak, aby dłużej cieszyć się smakiem śliwek, zwłaszcza zimą, warto je zakonserwować. Sposobów jest wiele. Jednym z nich jest mrożenie i suszenie. Z takich ususzonych owoców można przygotować pyszne nadzienie do świątecznej pieczeni lub kompot na wigilijny stół. Wielce przydatny jest także mus śliwkowy. Stanowi on doskonałe nadzienie do naleśników lub ciast.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.