Śliwki suszone

Śliwki suszone
Gwarancja Satysfakcji

Co warto wiedzieć?

Śliwka niejedno ma oblicze. I choć najchętniej zjadamy ją na surowo, to smak i aromat suszonych śliwek z wigilijego kompotu przywodzi nam na myśl niejedną miłą rodzinną chwilę.  W kuchni polskiej suszone śliwki najczęściej wykorzystywane są w potrawach świątecznych, zwłaszcza tych bożonarodzeniowych. Dodane do soczystego pieczonego schabu stanowią pyszne, lekko słodkawe nadzienie. Wzbogacają swą „osobą” także aromat bigosu, nadając mu odświętny charakter.

Warto skusić się również na grillowane suszone śliwki w boczkowej otoczce lub na dodanie ich do sałatki, zarówno tej mięsnej, jak i owocowej. Natomiast dla łasuchów, suszona śliwka to świetne rozwiązanie, by zrezygnować z tuczących słodyczy. Dają bowiem żołądkowi poczucie sytości, jakiego nie zapewnia żaden wyrób czekoladowy. Są przy tym równie słodkie i smaczne.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.