Soczewica czerwona

Soczewica czerwona
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 4 tysiące lat temu. Stanowiła także jedno z głównych źródeł pożywienia dla starożytnych Egipcjan, Rzymian czy Greków. Przez wieki soczewica uważana była za pokarm ubogich. Dopiero końcem XIX w. ludzie zaczęli doceniać te małe ziarenka. Odkryli bowiem, że mają one masę dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Azji. W Europie największymi plonami poszczycić się może Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest bardzo rzadko, jednak zyskuje sobie ona coraz większą popularność.


Co warto wiedzieć?

Soczewica występuje w 3 kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym. Każda z nich ma inne właściwości i trochę inaczej się gotuje. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie soczewicy koloru zielonego. Należy ją także wcześniej namoczyć – wtedy czas gotowania skróci się nam do 40 minut. Gotowanie soczewicy żółtej i czerwonej jest znacznie szybsze. Tym ziarnom wystarczy zaledwie 15–20 minut i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Warto także pamiętać, by soczewicę solić dopiero pod koniec gotowania. Wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie ziaren, co wpłynie na walory smakowe.


Z czym to się je?

Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, to idealny materiał na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako składnik zapiekanek i różnych sałatek. Świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą. Soczewicę śmiało można wykorzystać także jako nadzienie do naleśników czy pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety lub smażą kotlety. Dla smakoszy soczewica w towarzystwie czosnku i oliwy z oliwek czy jogurtu naturalnego także może stanowić pełnowartościowy posiłek. Co więcej, w krajach azjatyckich soczewica to „baza” dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę, z której potem wypieka się chleb.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.