Sos sojowy

Sos sojowy
Gwarancja Satysfakcji

Ciekawostki

Ojczyzną sosu sojowego są Chiny - używa się go tam od ponad 2 tys. lat. W Europie ten popularny dziś dodatek pojawił się w XVII w. Uzyskuje się go poprzez podgotowanie, zmielenie, a następnie długotrwałą fermentację ziaren soi (zmieszanych jeszcze np. z ryżem). Tradycyjnie proces ten mógł trwać nawet 2 lata, dzięki współczesnej technologii zajmuje tylko kilka dni.

Choć sos sojowy kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, to jego zastosowanie może być znacznie szersze. Ciekawy, delikatny i jednocześnie dość słony smak sosu sprawia, że idealnie nadaje się on do wzbogacenia zup, sosów i mięs. Dobrze sprawdza się również w marynatach i dressingach.

Najczęściej spotkamy dwie odmiany sosu sojowego. Jasny, popularniejszy – jest nieco mniej słony. Doskonale komponuje się z warzywami, makaronem, lekkimi zupami i rybami. Ciemniejszy rodzaj sosu ma natomiast intensywniejszy zapach, gęściejszą konsystencję i wyraźniej słony smak. Używać go można do smażonych i pieczonych mięs oraz do sosów, którym chcemy nadać ciemniejszy kolor.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.