Szałwia

Szałwia
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Powszechnie znana i ceniona w Polsce szałwia pochodzi oryginalnie z obszarów śródziemnomorskich. W stanie dzikim rozmaite jej gatunki możemy spotkać wszędzie tam, gdzie panuje umiarkowany klimat.


Co warto wiedzieć?

Szałwia jest wieloletnią rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. Charakteryzuje się pojedynczymi, przeważnie owłosionymi, zielono srebrzystymi liśćmi oraz grzbiecistymi, zebranymi w okółki, dużymi, fiołkowymi kwiatami. Smak szałwii jest lekko gorzkawy. Nazwa tej rośliny pochodzi od łacińskiego słowa „salvus”, które oznacza - ocalenie, życie. Roślina ta od zawsze była traktowana jako naturalny lek, często nawet ratujący życie.


Z czym to się je?

Szałwię w kuchni stosuje się przede wszystkim podczas przygotowywania tłustych mięs (baranina, wieprzowina), drobiu (gęś, kaczka) oraz ryb (węgorz, śledź). Dodaje się ją również do sałatek warzywno-mięsnych, drobiowych farszów, deserów i ciast. Szałwia znakomicie poprawia smak potraw przygotowanych z użyciem pomidorów, kapusty i grochu. Można z powodzeniem dodawać ją do kiszenia ogórków.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.