Szczypiorek

Szczypiorek
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Szczypior, którego pełna nazwa brzmi czosnek szczypiorek, znany był już w czasach starożytnych. Aktualnie spotykany jest w stanie dzikim, a także na plantacjach i w ogrodach niemal na całym świecie. Najszerzej występuje m.in. w Azji, Ameryce Północnej i Europie.


Co warto wiedzieć?

Powszechnie znany i ceniony szczypiorek jest byliną, która tworzy zwarte kępy dochodzące do 25 cm wysokości. W skład wspomnianych kęp wchodzą liście oraz pędy kwiatostanowe. Roślina ta posiada wiele cienkich cebulek, które łączą się w znajdującym się pod ziemią kłączu. Jej jadalne liście są rurkowate i ciemnozielone, natomiast kwiaty są fioletowe lub różowe.


Z czym to się je?

Drobno pokrojony szczypiorek tak naprawdę spełnia rolę przyprawy. Idealnie nadaje się np. do przeróżnych zup, sałatek, jajecznicy, gotowanych i pieczonych ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Warto pamiętać, że liście szczypioru dodajemy do wcześniej przygotowanego dania, gdyż w wysokiej temperaturze szybko traci on swoje walory smakowe.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.