Szpinak

Szpinak
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Szpinak znany był już Persom w VI w. To właśnie im zawdzięczamy obecność tego bogatego w witaminy warzywa na europejskich stołach. W średniowieczu, około IX w. Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stąd „powędrował” on do Francji, Anglii i Włoch. Jednak dopiero XIX w. stał się przełomowym okresem w uprawie szpinaku. A to wszystko dzięki amerykańskim farmerom, którzy bardzo upodobali sobie uprawę szpinaku. Jednak warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Na plakatach i opakowaniach szpinaku mały chłopczyk demonstrował swoje mięśnie i pełną szczęścia buzię.


Co warto wiedzieć?

Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach. Całe to zamieszanie wynika z błędu pewnej sekretarki. W raporcie z badań pewnego amerykańskiego naukowca, wpisała bowiem, że 100 g szpinaku zawiera 30 g żelaza zamiast 3 g. Dzięki jej niedopatrzeniu szpinak zyskał sławę nadzwyczaj zdrowego warzywa. Nie mniej ważny w osiągnięciu takiej popularności jest też fakt, że gdy w 1933 r. dwóch rysowników, Dave i Max Fleicherowie, stworzyło postać marynarza Popeye zajadającego się zielonym liściastym przysmakiem, w samych tylko Stanach Zjednoczonych spożycie szpinaku wzrosło o 33%.


Z czym to się je?

Świeży szpinak, to nie tylko jeden z przyjemniejszych, kulinarnych widoków, ale i zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś baaardzo pysznego! Świeże listki szpinaku zawojowały bowiem kuchnie nowoczesnych pań domu i stały się synonimem elegancji, wyszukanego smaku i dbałości o zdrowie. Istnieje zatem wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Również ten, iż zarówno w sałatkach, kanapkach, przekąskach, daniach głównych, jak i deserach … szpinak sprawdza się rewelacyjnie. Zatem makarony ze szpinakiem, pierożki, naleśniki, omlety, suflety, tarty, ciasto francuskie i zupa ze szpinakiem, to dania, które obowiązkowo należy spróbować. Młode i nieduże liście szpinaku świetnie sprawdzają się także na surowo w sałatkach. Są chrupkie, a przy tym bardziej wyraziste w smaku niż sałata. Wystarczy je jedynie przed podaniem doprawić sosem na bazie oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną czosnku.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.