Szpinak - właściwości

Szpinak - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Do niedawna popularny w kuchni był tylko szpinak gotowany. Dziś, na szczęście, triumfy, święci świeży i zebrany w sezonie. Szpinakowe szaleństwo ogarnęło nas nie bez powodu. Szpinak jest jednym z bardziej wszechstronnych warzyw, jakie stworzyła natura. Świeży zawiera bowiem bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.

Jedzenie świeżego szpinaku kojąco wpływa na nasze nerwy. Zawarty w nim magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę serca. Dodatkowo minimalizuje ryzyko zawałów i wylewów poprzez udrażnianie tętnic. Jednakże, przy tak dużej ilości dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, szpinak nie jest wskazany w przypadku osób z chorymi nerkami czy dolegliwościami reumatycznymi. Zawarty w warzywie kwas szczawiowy, może być dla nich groźny.


Ile kalorii ma szpinak?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 20 kcal
Białko 2,6 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 3,0 g
Błonnik 2,6 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.