Truskawki

Truskawki
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Historia powstania i pochodzenia truskawek jest niczym bajka o pięknej, ale biednej dziewczynie, która dzięki wielkiej miłości króla przeistacza się we wspaniałą królową. To właśnie dzięki potężnemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, który uwielbiał smak truskawek, możemy dziś rozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Znane są również nazwy truskawka ananasowa, poziomka ananasowa i poziomka wielkoowocowa.

Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek, których używa się do dziś. Pierwszy raz w sklepach truskawki pojawiły się w Londynie około 1830 r. Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana.


Ile jest gatunków?

Ciekawe, co by powiedział angielski inżynier, twórca technik krzyżowania truskawek, gdyby wiedział jak „płodne” w skutkach będzie jego odkrycie. Obecnie bowiem trudno wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany. Mówi się nawet o przeszło 2 tysiącach gatunków tych soczystych i orzeźwiających owoców. Różnią się one smakiem, rozmiarem, teksturą, a nawet kolorem. Na angielskie stoły wkracza bowiem truskawka „albinos” koloru białego i o smaku ananasa.

W zależności od odmiany, można się spotkać z truskawkami, które wydają owoce niemal przez całe lato, albo takimi, które rodzą owoce tylko w sezonie truskawkowym, a więc w czerwcu i lipcu. Istnieją także takie gatunki, które owocują aż do jesieni. Aby stać się „plantatorem” truskawek nie trzeba mieć ogromnego pola. Wystarczy bowiem niewielki pojemnik nawet na najmniejszym balkonie, by doczekać się aromatycznych i zdrowych owoców.


Co warto wiedzieć?

Choć dzisiaj nie wierzymy w większość przesądów, jeszcze kilka stuleci temu traktowano je bardzo poważnie. Na przykład wierzono, że truskawki mają negatywny wpływ na kobiety w ciąży. Uważano, że jeśli ciężarna, w trakcie przechodzenia przez pole, na którym rosły truskawki, dotknęła owocu fragmentem swojego ciała, to należało się spodziewać, iż dziecko będzie miało znamię w tym miejscu.

Truskawki uważano również za afrodyzjak. Ze względu na swój czerwony kolor i kształt przypominający serce, stały się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.

W Bawarii natomiast rolnicy każdej wiosny używali truskawek, aby zapewnić bydłu zdrowie. Rytuał ten praktykowany jest do dziś. Do rogów krów przywiązuje się małe koszyczki wypełnione truskawkami, jako dar dla elfów, które uwielbiają te słodkie owoce, i w podziękowaniu sprawiają, iż bydło rodzi zdrowe potomstwo i jest obfite w mleko.


Z czym to się je?

Co roku wraz z końcem maja przychodzą truskawkowe żniwa. Biegniemy wtedy do sklepu i kupujemy soczyste owoce, które później w domowym zaciszu z dodatkiem cukru i śmietany jemy ze smakiem. Ale po pierwszym nacieszeniu się truskawkami przychodzi pytanie, jak jeszcze można wykorzystać te czerwone smakołyki, co by nam się szybko nie znudziły.

Ze względu na to, że najczęściej zjadamy je na słodko, dodajemy je do rozmaitych deserów i sałatek owocowych. Wyśmienicie smakują w towarzystwie lodów, naleśników, omletów, gofrów, albo jako dodatek do ciast i tortów. Można je dodawać do mleka, koktajli, maślanek, czy naturalnych jogurtów. Świetnie uzupełniają smak np. młodego szpinaku lub rukoli. Truskawki zadowolą także amatorów dań mięsnych. Owoce te pasują zarówno do ryb, jak i każdego rodzaju mięsa. A kiedy już przyjdzie zima, chętnie korzystamy z letnich zapasów jakimi są dżemy i konfitury z truskawek.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.