Truskawki - właściwości

Truskawki - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego mają w sobie?

Truskawki są nie tylko słodką zapowiedzią nadchodzącego lata, lecz także mają korzystny wpływ na nasz organizm. Warto zatem wiedzieć, ile zdrowia drzemie w tak małej truskawce. Ma ona więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Poza tym dostarcza nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełnia też niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.

Chroni przed anemią, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, będąc przy tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Kwasy owocowe zawarte w truskawce neutralizują również substancje rakotwórcze. Jednak nie każdy może korzystać z dobrodziejstw truskawek. Należą one do produktów uczulających. Alergicy powinny zatem szczególnie uważać na te czerwone słodkości. Za to osoby, które nie są uczulone, mogą i powinny cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń.


Ile kalorii mają truskawki?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 32 kcal
Białko 7,2 g
Tłuszcz 0,7 g
Węglowodany 0,4 g
Błonnik 1,8 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.