Tymianek

Tymianek
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Tymianek pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Najłatwiej spotkać go w stanie naturalnym na dobrze nasłonecznionych górskich stokach. Aktualnie uprawia się go praktycznie w całej Europie (także w Polsce) oraz w Ameryce Północnej.


Co warto wiedzieć?

Tymianek jest rośliną osiągającą około 30 cm wysokości. Charakteryzuje się niewielkimi, silnie rozgałęzionymi pędami oraz drobnymi, ułożonymi naprzeciwlegle liśćmi. Kwiatostan rośliny posiada różowe lub fioletowe (czasem białe) kwiatki. Tymianek ma charakterystyczny ostry, ale przyjemny zapach. Warto wiedzieć, że w starożytnym Egipcie używany był podczas balsamowania zwłok, podczas gdy w starożytnej Grecji był symbolem męstwa, siły i odwagi.


Z czym to się je?

Pikantny smak i orzeźwiający zapach tymianku to powód, dla którego roślina ta jest często używana w kuchni. Najczęściej dodaje się go do tłustych potraw - mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się także do potraw z roślin strączkowych. Tymianek stosowany jest również podczas przygotowywania marynat, octu ziołowego oraz w procesie kiszenia i marynowania ogórków. Doskonale usuwa specyficzny zapach morskich ryb.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.