Winogrona

Winogrona
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Winorośl należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jej historia sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Znana już była Akadyjczykom, Asyryjczykom, Hebrajczykom i Egipcjanom. Dla starożytnych Greków winogrona były atrybutem Dionizosa, boga dzikiej natury. Natomiast w religii chrześcijańskiej stały się symbolem zmartwychwstania i dobroczynności.

Do Europy winorośle przybyły z kilku kontynentów naraz - z Ameryki, Afryki i Australii. W Polsce winogrona znane były już za czasów Piastów. To oni właśnie zakorzenili uprawę winorośli na polskiej ziemi. Jednakże początkowo owoce wykorzystywane były wyłącznie do sporządzania wina, i to zwłaszcza mszalnego.


Co warto wiedzieć?

Naukowcy dowiedli, że garść świeżych liści winorośli dodana do gorącej wody działa odtruwająco i oczyszczająco na skórę. Taka kąpiel polecana jest zwłaszcza wieczorem, bowiem odpręża i poprawia samopoczucie. Jednocześnie skutecznie usuwa opuchliznę z nóg, poprawiając tym samym krążenie.


Z czym to się je?

Małe lecz soczyste i słodkie, takie właśnie są winogrona. Kryją w sobie ogromną siłę i zdrowotną moc, a do tego mają szerokie zastosowanie w kuchni. Najchętniej jemy je oczywiście na surowo. Z tego też względu często występują jako jeden ze składników sałatek czy jako słodka ozdoba tortu, tart i deserów lodowych.

Genialnie komponują się w towarzystwie sera, zarówno żółtego, jak i pleśniowego. Ich delikatny smak dobrze łączy się również z białym mięsem i rybami. Jednak te niewielkie owoce rewelacyjnie sprawdzają się także w formie przetworzonej, jako dżemy, musy czy soki, a suszone, zwane rodzynkami, stanowią słodki dodatek do wielu ciast. Ale to nie koniec możliwości kulinarnych tej jednej z najstarszych roślin na świecie. Pestki znajdujące się wewnątrz winogron są również wykorzystywane przez człowieka. Produkuje się z nich bowiem oliwę, bogatą w witaminy. Ta natomiast świetnie komponuje się we wszelkiego rodzaju sałatkach, nadaje się również do smażenia i pieczenia.

Nie każdemu jest również znany fakt, że z zagęszczonego soku lub musu z białych winogron wytwarzany jest ocet balsamiczny. Jego nietypowy intensywny i ostrawy smak, zyskał już sobie zwolenników na całym świecie.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.