Winogrona - właściwości

Winogrona - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego mają w sobie?

Aż trudno uwierzyć ile dobroci płynie z tak małych owoców, jakimi są winogrona. To istne gejzery witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i A, która korzystnie działa na wzrok oraz witaminy z grupy B, łagodzące stres. Dzięki potasowi, winogrona korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny. Są bogate w fosfor oraz wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Poza tym zawierają: magnez, cynk, miedź, żelazo i jod.

Spożywanie winogron zalecane jest osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości błonnika owoce te regulują pracę przewodu pokarmowego. Zalecane są także kobietom w ciąży, dzieciom, sportowcom i osobom osłabionym. Dodatkowe właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe znajdują się w ciemnych winogronach. Pomimo tylu zalet, na winogrona powinny uważać osoby z cukrzycą i nadwagą. Owoce te należą do wysokokalorycznych ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%).


Ile kalorii mają winogrona?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 67 kcal
Białko 0,5 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 17,6 g
Błonnik 1,5 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.