Ajo blanco con uvas - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa z winogronami

Ajo blanco con uvas - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa z winogronami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g czerstwego białego pieczywa bez skórki
    • 100 g migdałów
    • 3 ząbki czosnku
    • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 1 l źródlanej wody
    • ok. 2 łyżki soli
    • 200 g zielonych winogron (najlepiej odmiany muskat)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pieczywo namoczyć w wodzie, odcisnąć, przełożyć do miksera. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, dodać do pieczywa razem z obranym z łupek czosnkiem. Dolać odrobinę wody, wszystko zmiksować na gładką masę. Zmiksowaną masę połączyć z oliwą, wlewając ją bardzo powoli i cały czas mieszając (lub ustawić mikser na najwolniejsze obroty). Mieszając, dodać ocet, wszystko wymieszać z litrem wody, doprawiając do smaku solą. Schłodzoną zupę podawać w miseczkach, dekorując każdą porcję obranymi ze skórki, przeciętymi na pół i wypestkowanymi winogronami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze