Ajwar - domowa pasta paprykowo-bakłażanowa

Ajwar - domowa pasta paprykowo-bakłażanowa

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 518 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg różnokolorowej mięsistej papryki (z przewagą czerwonej)
    • 1 kg bakłażanów
    • 4-6 ząbków czosnku
    • 2 ostre papryczki chili
    • 500 ml oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyte i osuszone papryki (bez chili) i bakłażany wstawiamy do gorącego piekarnika, dokładając nieobrane ząbki czosnku, pieczemy aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali.

2

Lekko ostudzone jarzyny obieramy ze skórki, z papryk usuwając też gniazda nasienne, wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodawszy wypestkowane papryczki chili.

3

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy większość oleju, dodajemy zmieloną masę i cały czas mieszając, dusimy na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy wszystko zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i octem.

4

Gorący przetwór wkładamy do ciepłych, wyparzonych w piekarniku słoików.

5

Na wierzch każdego kładziemy cienką warstwę oleju, wcześniej zagotowanego. Zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.


Komentarze