Ajvar - pasta z bakłażanów i papryki

Ajvar - pasta z bakłażanów i papryki

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 czerwone papryki
    • 1/2 kg pomidorów (najlepiej podłużnych)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • 1-2 łyżki octu owocowego
    • przyprawy: sól, pieprz lub kawałek chilli

    Dodatkowo:

    • 3 małe słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażany i paprykę umyj, następnie odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° i piecz warzywa ok. 45 min. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę i oczyść z pestek. Pomidory sparz wodą, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  na 1 łyżce oliwy na wolnym ogniu przez ok. 30 min, aby sok z warzyw odparował. Masę przełóż do miski i zmiksuj. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek, sól, miód, ocet, chilli lub pieprz do smaku.

Słoiki i przykrywki sparz gorącą wodą. Pastę przełóż do słoików, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika możesz dodać po 1 łyżeczce oliwy. Na końcu zakręć przetwory suchą przykrywką.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze