Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek

  • 01:30
  • 10 porcji
  • 306 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g kurzych lub indyczych wątróbek
    • 1 kostka masła (miękkiego) 
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2–3 łyżki brandy
    • szczypta suszonego tymianku
    • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • sól 
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  kilka minut na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie, lecz nie zrumieni.

2

Dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie oczyszczone wątróbki, zwiększamy ogień i smażymy, aż wątróbki się lekko zrumienią, lecz pozostaną różowe w środku. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy brandy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.

3

Całość wraz z sokiem spod smażenia przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę.

4

Dodajemy stopniowo resztę masła podzielonego na kawałki, masę przecieramy raz jeszcze przez bardzo drobne sitko, tzw. pasztetowe.

5

Wąską i wysoką brytfankę o pojemności ok. 500 ml wykładamy przezroczystą folią, wkładamy masę do brytfanki, stukając kilka razy brytfanką o stół, by masa dobrze osiadła, całość przykrywamy i dobrze studzimy w lodówce (najlepiej przez noc). Przed podaniem zanurzamy brytfankę na kilka sekund we wrzątku, odwracamy na półmisek lub deskę, zdejmujemy brytfankę i folię, wygładzamy pasztet nożem, podajemy pokrojony w plastry z chrzanem lub innymi dodatkami.

 


Komentarze