Alioli - śródziemnomorski sos majonezowo-czosnkowy

Alioli - śródziemnomorski sos majonezowo-czosnkowy

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 150 ml oleju słonecznikowego
    • 2 żółtka
    • 4 ząbki czosnku
    • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Czosnek rozgniatamy w moździerzu ze szczyptą soli na gładką pastę. Przekładamy do miski.

2

Dodajemy żółtka.

3

Wlewamy oliwę wymieszaną z olejem.

4

Mieszamy, dolewając początkowo po kropelce, później nieco większym strumieniem olej z oliwą, by żółtka połączyły się w gładką emulsję.

5

Wlewamy sok z cytryny, solimy do smaku, mieszamy. Szczelnie przykrywamy i do momentu podania trzymamy w lodówce.


Komentarze