Ananasowiec

Ananasowiec

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 5 jaj
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 1 puszka ananasów
    • 1 budyń waniliowy
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 masło

    Beza:

    • 200 g wiórków kokosowych
    • 7 białek
    • 1,5 szklanki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z 1 szklanką cukru na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia – wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i pieczemy w piekarniku ustawionym na 175 stopni C przez ok. 30 min.

Beza: białka 7 jaj ubijamy na sztywną pianę z 1,5 szklanką cukru. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Wszystko przelewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok. 40 min.

Krem: budyń gotujemy na soku z ananasów. Gdy ostygnie, wcieramy w niego masło i 3 łyżki cukru pudru, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy.

Krem układamy na biszkopcie, a na nim bezę z wiórkami kokosowymi. Smacznego!


Komentarze

Podobne przepisy