
Ananasowiec
- 01:00
- 1 porcja
- Prosty
Składniki
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasów
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 masło
- 200 g wiórków kokosowych
- 7 białek
- 1,5 szklanki cukru
Ciasto:
Krem:
Beza:
- Sposób przygotowania
- Produkty
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z 1 szklanką cukru na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia – wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i pieczemy w piekarniku ustawionym na 175 stopni C przez ok. 30 min.
Beza: białka 7 jaj ubijamy na sztywną pianę z 1,5 szklanką cukru. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Wszystko przelewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok. 40 min.
Krem: budyń gotujemy na soku z ananasów. Gdy ostygnie, wcieramy w niego masło i 3 łyżki cukru pudru, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy.
Krem układamy na biszkopcie, a na nim bezę z wiórkami kokosowymi. Smacznego!