Ananasy w cieście

Ananasy w cieście

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 g mąki
    • 50 g cukru
    • 50 g margaryny
    • 1/8 l mleka
    • 20 g drożdży
    • 1 ananas
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ananasa obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i wykrój ze środka rdzeń. Następnie znów pokrój w poprzek na pół – powinno powstać 8 kawałków ananasa.

Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w mleku, margarynę rozpuść w garnuszku. Mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie, aby wlać mleko, cukier i stopioną margarynę. Rękami wyrób gładkie ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je zagnieć, a następnie rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wykrój kwadraty o wymiarach 10x10 cm.

Każdy kawałek ananasa układaj na kwadracie  z ciasta – rogi zlepiaj i zawijaj do góry. Tak przygotowane owoce piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 25 min. Kiedy ciasto zarumieni się na złoty kolor, to znak, że jest już dobrze upieczone. Ananasy podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze