Andrzejkowe ciastka korzenne z wróżbą

Andrzejkowe ciastka korzenne z wróżbą

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g cukru
    • 125 g masła
    • 175 g mąki
    • 1 łyżka przypraw korzennych
    • 1 łyżka imbiru
    • cukier waniliowy do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Na kawałkach pergaminu (o wymiarach ok. 4 na 5 cm) napisz wróżby.

Masło i cukier utrzyj na masę. Dodaj mąkę, sól i przyprawy, a następnie zagnieć miękkie ciasto.

Posyp stolnicę mąką. Podziel ciasto na 2 części. Jedną część ciasta odłóż i przykryj ściereczką.
Drugą część rozwałkuj na grubość ok. 3 cm (posypuj mąką jeżeli ciasto będzie przywierać do stolnicy), a następnie wykrawaj okrągłe kształty przy pomocy szklanki. Karteczki z wróżbą pozawijaj w ruloniki i połóż je na wyciętych krążkach.

Połącz po dwa krążki ciasta (kładąc jeden na drugim), wkładając pomiędzy nie karteczkę z wróżbą, a następnie ponownie rozwałkuj dwa leżące na sobie krążki ciasta. Aby nadać przyszłym ciastkom regularny kształt, z rozwałkowanego ciasta jeszcze raz wytnij szklanką krążki.

Przykryj ciastka ściereczką i powtórz wszystkie czynności z wcześniej odłożoną porcją ciasta.
Na koniec ozdób ciasta nakłuwając na nich dowolne wzory za pomocą wykałaczki lub delikatnie odciskając kształty z foremek do ciastek.

Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° i piecz przez ok. 15 min.

Przed pieczeniem możesz posmarować ciastka białkiem, dzięki temu będą się ładnie błyszczeć. Możesz również posypać gorące ciastka cukrem waniliowym.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag>

Komentarze