Arabska zupa z soczewicy

Arabska zupa z soczewicy

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 szkl. czerwonej soczewicy
    • 2 czerwone cebule
    • 3 duże ząbki czosnku
    • 4 duże kartofle
    • 2 średnie marchewki
    • liść selera
    • 15 dag fasolki żółtej
    • 1 mały koncentrat pomidorowy
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • mała puszka groszku zielonego
    • dosłownie mały kawałek wołowiny do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Płuczemy soczewicę i nastawiamy ją, aby się zagotowała. Dopiero jak zacznie się gotować, dodajemy pokrojone w dość duże kawałki ziemniaki i marchew. W oddzielnym garnku smażymy na połowie łyżki oliwy pokrojoną cebulę i czosnek, pokrojone w paski mięso. Dodajemy pół łyżki soli i pieprzu, trochę majeranku i kminu.

Jak cebula się podsmaży, należy dodać cały koncentrat pomidorowy, dolać trochę wody, aby wszystko było klarowne – dusić przez kilka minut (około 10) na małym ogniu cały czas mieszając.

Do gotującej się soczewicy dodajemy seler pokrojony w duże kawałki, fasolę i groszek. Jak soczewica będzie już miękka, dodajemy do niej zasmażany wcześniej koncentrat pomidorowy – doprawiamy tylko solą i pieprzem oraz resztą oliwy.

Gęstą zupę podajemy z chlebem.


Komentarze