Arbuz marynowany w limonce i imbirze

Arbuz marynowany w limonce i imbirze

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g łososia wędzonego na zimno 
    • 1/8 szt. arbuza 
    • 30 ml oliwy 
    • sok i skórka z 1 limonki 
    • ok. 1,5 cm imbiru 
    • 4 gałązki kolendry 
    • 2 gałązki kopru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: imbir obierz i pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce. Limonkę umyj dobrze i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na drobnych oczkach do miseczki, a następnie wyciśnij sok. Dodaj oliwę z oliwek, przygotowany imbir i całość wymieszaj. 

Listki kolendry poszarp i w raz z koperkiem dodaj do marynaty. Arbuza umyj i przekrój na ćwiartki. Obierz ze skóry i białego miąższu. Pokrój na większe kawałki o nieregularnych kształtach. Przełóż do miski z marynatą i lekko wymieszaj. Od razu przełóż na głęboki półmisek. 

Cienkie plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE na zimno łososia poukładaj na każdy kawałek arbuza. Całość polej resztą marynaty i udekoruj listkami kolendry.


Komentarze