Aromatyczna konfitura śliwkowa

Aromatyczna konfitura śliwkowa

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg śliwek
    • 100 ml alkoholu o aromacie trawy żubrowej
    • 200 ml wina czerwonego wytrawnego
    • 300 g cukru
    • 1 cytryna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śliwki dobrze umyj, przetnij na pół i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier, wymieszaj dobrze z owocami i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej rondel i włóż śliwki. Jak tylko owoce puszczą cały sok, dodaj czerwone wino i mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko płyn zredukuje się do połowy swojej objętości, wlej alkohol. Mieszaj nadal przez kilka minut, aby alkohol wyparował, a pozostał tylko aromat trawy żubrowej. Wtedy konfitura jest gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką. Konfitura śliwkowa jest idealna do pieczonego drobiu lub pasztetu.


Komentarze