Aromatyczne pikle z ogórków i papryk

Aromatyczne pikle z ogórków i papryk

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ogórków gruntowych
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 jabłka
    • 2 papryczki chili

    Zalewa (na 0,5 l wody):

    • 200 ml octu jabłkowego
    • 1/2 łyżki soli
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka gorczycy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj ogórki, jabłko i papryki. Przekrój ogórki wzdłuż na ćwiartki, a papryki i jabłko pokrój w paseczki. Przygotuj słoiki do pikli. Zadbaj o odpowiednią wysokość naczynia, dopasowaną do długości warzyw. W słoikach ułóż naprzemiennie ogórki, papryki i jabłko tak, by przylegały do siebie. Ogórki układaj jaśniejszą stroną do środka, aby zapobiec ewentualnej goryczce.

W rondelku zagotuj 0,5 l wody. Dodaj sól, cukier, gorczycę oraz ocet i zagotuj jeszcze raz. Wlej zalewę do słoików, ale powoli i ostrożnie. Pozwól, by szkło przyzwyczaiło się do wysokiej temperatury, wtedy słoik nie pęknie. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Mocno zakręć słoiki.

Przygotuj szeroki garnek do pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA Na dno włóż szmatkę i wstaw słoiki. Następnie wlej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Przykryj garnek i zagotuj. Gotuj przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Wyjmij słoiki i poukładaj odwrócone na zakrętkach. To spowoduje, że zostaną szczelnie domknięte. Po ostygnięciu odwróć.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze