Aromatyczny pasztet drobiowy z marchewką

Aromatyczny pasztet drobiowy z marchewką

  • 02:00
  • 8 porcji
  • 203 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g wątróbki drobiowej
    • 250 g filetu z kurczaka
    • 200 g marchwi + 1 duża marchew
    • 150 g pietruszki
    • 100 g selera
    • 2 średnie cebule 
    • 2 jajka + 1 białko
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego
    • 4–5 listków laurowych
    • odrobina zmielonych goździków  
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    • 50 g mielonego lnu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Podroby, mięso oraz warzywa (bez jednej marchewki i cebuli) gotuj w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim przez ok. 1 godz. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.

Schłodzone składniki zmiel 2 razy wraz z pozostałą surową cebulą. Do masy dodaj jajka i ubite białko, przyprawy oraz mielone siemię lniane. Całość dokładnie wymieszaj i w dwóch częściach przełóż do formy o długości nie dłuższej niż 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pierwszą część masy wyłóż na dno, na niej połóż surową obraną marchewką w całości. Przykryj ją pozostałą porcją pasztetu i lekko dociśnij, wyrównując całość za pomocą łyżki. Pasztet piecz przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚C. 


Komentarze