Asure - tradycyjny budyń turecki

Asure - tradycyjny budyń turecki

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pomarańcza
    • 1 szklanka pszenicy tłuczonej lub otrębów z pszenicy
    • ½ szklanki ryżu
    • 1 szklanka cukru
    • ½ szklanki fasoli
    • ½ szklanki ciecierzycy
    • 60 g moreli suszonej
    • 60 g orzechów włoskich
    • 5 - 6 fig suszonych
    • 30 g migdałów
    • 50 g rodzynek
    • 30 g pistacji
    • 3 l wody
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pszenicę lub otręby, ryż, fasolę i ciecierzycę mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie (wlej 2 szklanki do każdego z naczyń) przez co najmniej 10 godz. Następnie całość gotuj w dużym rondlu na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU w 3 l wody przez ok. 1 godz. 

Do rondla z roślinami strączkowymi i ryżem dodaj cukier. Drobno pokrój: migdały, morele suszone, figi, rodzynki, pistacje i obraną pomarańczę. Dodaj do rondla wraz 1 płaską łyżeczkę startej skórki pomarańczowej.

Całość wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj bakaliami.


Komentarze