Avgolemono - zupa cytrynowa z jajkiem

Avgolemono - zupa cytrynowa z jajkiem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Wywar:

    • 1 porcja rosołowa z kurczaka
    • 3 listki laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • 3 ziarenka pieprzu czarnego
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1/3 selera
    • 1 korzeń pietruszki

    Dodatkowo:

    • 80 g ryżu
    • ok. 2 i 1/2 l wody
    • 2 żółtka
    • sok z 1 cytryny
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1/4 selera
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj wywar z kurczaka: do dużego garnka włóż porcję kurczaka. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Następnie dodaj oczyszczoną, opłukaną i obraną włoszczyznę. Całość zalej 2 litrami zimnej wody, posól i gotuj. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze godzinę. Rosół odcedź przez sitko i wykorzystaj sam czysty wywar.

Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-krotnie. Następnie ugotuj go w wywarze z kurczaka. Przygotuj jajka z sokiem z cytryny: żółtka oddziel od białek, z białek ubij sztywną pianę. Do niej dodaj żółtka i w dalszym ciągu ubijaj, następnie wymieszaj z sokiem z cytryny i otartą skórką. Masę wymieszaj z połową szklanki ciepłego, ale nie gorącego, rosołu. Wlej jajka z cytryną do rosołu z ryżem i podgrzewaj delikatnie, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdyż wtedy jajka się zwarzą. Zupę podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje.


Komentarze