Awokado nadziewane krewetkami w majonezie czosnkowym

Awokado nadziewane krewetkami w majonezie czosnkowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • 450 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 duże dojrzałe awokado
    • 400 g krewetek koktajlowych z zalewy
    • 1–2 ząbki czosnku
    • 1 żółtko
    • ok. 100 ml oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Krewetki odlewamy z zalewy, dokładnie odcedzając. W moździerzu rozgniatamy czosnek z solą na gładkie purée, przekładamy do miski.

2

Dodajemy żółtko i cały czas mieszając, wlewamy olej – z początku bardzo powoli, potem nieco większym strumieniem – by całość zamieniła się w gładką, majonezową emulsję.

3

Doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą do smaku, mieszamy z krewetkami.

4

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki.

5

Nadziewamy otrzymaną masą, podajemy.


Komentarze