Azjatycka sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

Azjatycka sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 226 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g polędwiczki wieprzowej
    • 4–5 łyżek słodkiego sosu sojowego
    • 2 szalotki (lub 1 duża biała cebula)
    • 1 ogórek
    • 1 sałata lodowa
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 1 pęczek natki kolendry

    Sos:

    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limetek
    • 1 i 1/2 łyżki cukru
    • 2 małe papryczki chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyszczoną z błon polędwiczkę przecinamy wzdłuż na dwie części, marynujemy PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE 15 min w sosie sojowym.

2

Mięso pieczemy na ruszcie ok. 5 min z każdej strony do zrumienienia, odkładamy.

3

W miseczce mieszamy składniki sosu tak, by rozpuścić cukier, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki papryczki chilli.

4

Na półmisku układamy pokrojoną w kawałki sałatę, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w łódki cebulę, pokrojonego w plastry ogórka, podarte dłonią listki kolendry.

5

Polewamy sosem, mieszamy, układamy na wierzchu pokrojoną w plastry polędwiczkę, podajemy.


Komentarze