Azjatycka sałatka z pieczonej na ruszcie wieprzowiny i makaronu sojowego

Azjatycka sałatka z pieczonej na ruszcie wieprzowiny i makaronu sojowego

  • 02:00
  • 6 porcji
  • 370 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wieprzowiny (łopatka)
    • 2 łyżki gęstego, słodkiego sosu sojowego do marynowania plus 2 łyżki do smarowania
    • 200 g makaronu sojowego (wermiszel)
    • 1 op. pomidorków koktajlowych
    • 4 świeże papryczki chilli
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 1 pęczek cebulki dymki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Wieprzowinę pokrój wzdłuż na dwa, trzy niezbyt grube filety. Włóż do miski z 2 łyżkami sosu sojowego, pokrywając nim mięso. Marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez godzinę w lodówce.

2

Makaron zalej wrzątkiem na 4–5 min. Odcedź, przelej zimną wodą, pokrój nożyczkami na krótsze kawałki. Odstaw.

3

Zamarynowane mięso piecz na ruszcie z obu stron na rumiano, smarując kilka razy w trakcie pieczenia pozostałym sosem sojowym. Upieczone zdejmij i daj mu odpocząć kilka minut.

4

W dużej misce wymieszaj sos rybny, sok z limetek z cukrem, by cukier się rozpuścił. Dodaj pozbawione pestek, pokrojone w paseczki papryczki chilli, makaron, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojone w cienkie plasterki mięso. Dokładnie wymieszaj.

5

Podawaj przybrane posiekanymi kolendrą, miętą i dymką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze