Azjatycki makaron z dynią, grzybami i polędwiczką wieprzową

Azjatycki makaron z dynią, grzybami i polędwiczką wieprzową

  • 00:45
  • 4 porcje
  • 525 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g dyni
    • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
    • 1 łyżka startego imbiru
    • 1 świeża papryczka chilli
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 1 kłącze trawki cytrynowej
    • 1½ l wywaru z kurczaka
    • 200 g podgrzybków
    • 500 g azjatyckiego grubego makaronu jajecznego
    • 300 g polędwiczki wieprzowej
    • sos sojowy do smaku
    • 1 pęczek świeżej bazylii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy starty imbir, posiekaną papryczkę, anyż i pokrojoną w cieniutkie plasterki trawkę cytrynową. Smażymy, mieszając ok. minuty, wlewamy bulion, zagotowujemy.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry kapelusze podgrzybków, obraną ze skórki i pokrojoną w cienkie plasterki dynię, gotujemy ok. 4 minut.

Makaron przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i trzymamy we wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu.

Do garnka z zupą dodajemy pokrojoną w cienkie plastry, wcześniej obraną z tłuszczu i błon polędwiczkę, gotujemy ok. 3 minut. Doprawiamy całość do smaku sosem sojowym.

Odcedzony makaron przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy, wlewamy zupę, każdą porcję dekorujemy podartymi dłońmi listkami bazylii, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze