Ażurowe naleśniki trójsmakowe

Ażurowe naleśniki trójsmakowe

  • 00:40
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g gulaszu z szynki Tesco
    • 250 g boczniaków Tesco
    • 1 paczka szpinaku Tesco
    • 1 mały koncentrat pomidorowy
    • 200 g śmietanki 30%
    • 200 g sera wiórki na tacce Tesco
    • 1 op. rukoli Tesco
    • 1 cukinia
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1 jajko
    • mąka pszenna
    • kostka masła
    • 1 szkl. wody
    • przyprawy: sól jodowana do smaku, pieprz do smaku  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miseczki wlej wodę, dodaj 1 jajko, 3 łyżki śmietanki 30% i szczyptę soli. Miksuj, dosypując tyle mąki, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki.  

Na patelni teflonowej lub ceramicznej smaż niewielkie naleśniki (po 3 na patelni), wykorzystując 1/3 ciasta. Te naleśniki będą podstawą minitorcików naleśnikowych. Pozostałe naleśniki smaż tak, by powstały ażurki, tzn. nabierz ciasto łyżką i wlewaj je na patelnię, tworząc wzorki.  

Obierz cebule oraz czosnek i posiekaj je drobno. Mięso gulaszowe z szynki zmiel. Na patelni stop 50 g masła, zeszklij 1 posiekaną cebulę, po czym dodaj zmielone mięso. Obsmaż je, dodaj połowę czosnku, bazylię, sól i pieprz. Duś mięso do miękkości, podlewając odrobiną wody. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zdejmij patelnię z ognia. W czasie, gdy mięso się dusi, zajmij się farszem.  

W rondelku stop 50 g masła, dodaj drugą część posiekanego czosnku, szpinak i startą cukinię. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na maśle przez ok. 10 minut. Pod koniec oprósz mąką, by lekko zagęścić farsz szpinakowy. 

Boczniaki oczyść. Usuń twarde ogonki, a kapelusze pokrój w cieniutkie paseczki. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj boczniaki. Po przesmażeniu podlej śmietanką. Duś grzyby do miękkości, aż śmietanka lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż pełne naleśniki, posyp je serem i przełóż farszem szpinakowym, posyp serem, następnie ułóż naleśniki z ażurem, przekładając je pozostałym farszami naprzemiennie oraz serem. Naleśniki zapiecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do chwili, aż ser delikatnie się rozpłynie. Podawaj naleśniki na talerzach wyłożonych rukolą.


Komentarze