Baba cytrynowa

Baba cytrynowa

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g mąki tortowej
    • 300 g margaryny
    • 5 jaj
    • 250 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (50g)
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 - 2 łyżki margaryny (do wysmarowania formy)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukier puder utrzyj z masłem w miseczce za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W międzyczasie stopniowo dodawaj żółtka z jajek (nie wszystkie na raz).

Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ciągle mieszając. Następnie do całości dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego i wymieszaj.

Wszystko przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.


Komentarze